top of page

- Formatge tradicional de cabra -

formatges Cuirols

Cuirols

Història

En Josep Venturós va obrir la Formatgeria Cuirols l'any 2007, quan ja feia 13 anys que tenia ramat de cabres. La seva il·lusió sempre havia sigut fer formatges com els de la seva àvia.

Des de l'alimentació de les cabres amb herbes de la pròpia finca, fins a l'etiquetatge final dels formatges, la formatgeria Cuirols es va concebre com a un negoci autogestionable per una sola persona.

 

Elaboració

Les cabres són de raça alpina, molt robusta, resistent al fred i una gran lletera. El ramat viu en un corral amb pati exterior i també surt a pasturar. La seva alimentació es basa en cereals, farratges i pastures naturals.

A Cuirols es produeixen 50 litres diaris de llet, amb els que s'elaboren dos tipus de quallada, l'enzimàtica i la làctica, que donen quatre tipus de formatge.

Els formatges són elaborats amb llet crua, és a dir, sense pasteuritzar. D'aquesta manera, es conserva el gust verdader de la llet i es pot apreciar certa variació en el gust en funció de l'alimentació de les cabres i de l'estació de l'any.

L'alimentació i el tracte dels animals és un dels elements clau per l'obtenció dels millors sabors.

Cuirol

Formatge elaborat amb llet crua de cabra, ferments, quall i salts. D'aspecte grogós, amb ondulacions per fora i blanc per dins, conserva un aroma làctic àcid amb llevats i fongs.

Sant Martí

Formatge elaborat a partir de la quallada enzimàtica premsada de llet crua, ferments, quall i salt. D'aspecte grogós per fora i blanc per dins, és un formatge suau amb aroma de fruits secs.

Carbonera

Formatge elaborat a partir de la quallada làctica amb llet crua de cabra, ferments, quall i salt amb carbó vegetal. D'aspecte negre per fora i blanc per dins, és un formatge d'aroma àcid i sabor intens.

bottom of page